terug

Wat is het verschil tussen NTP en SNTP?

Het verschil tussen NTP en SNTP zit in de manier waarop beide de tijd controleren en corrigeren. NTP vergelijkt voortdurend de tijd op uw apparaten met de tijd die door uw server wordt geleverd, maar SNTP controleert alleen op vaste tijdstippen. Tussen deze intervallen is het mogelijk dat SNTP-apparaten niet synchroon lopen. Hierdoor is NTP een betere keuze voor organisaties die voor hun kritische systemen afhankelijk zijn van de exacte tijd.

Twee mensen praten over het verschil tussen NTP en SNTP

Wat is het verschil tussen NTP en SNTP?

Een schema van het NTP/SNTP-tijdsynchronisatieproces | Verschil tussen NTP en SNTP
Zowel NTP als SNTP omvatten een tijdbron, een tijdserver en de apparaten die u wilt synchroniseren.

Network time protocol (NTP) en simple network time protocol (SNTP) zijn twee vergelijkbare manieren om uw apparaten te synchroniseren met de gecoördineerde wereldtijd (UTC).

De basisopstelling is voor beide hetzelfde. Een radio- of GPS-atoomkloksignaal (stratum 0 in de bovenstaande afbeelding) zendt de precieze tijd naar een tijdserver (stratum 1). De server stuurt die tijd vervolgens naar de apparaten in uw netwerk, de zogenaamde clients (laag 2).

U profiteert dan in uw hele organisatie van gesynchroniseerde klokken, telefoons, computers en andere apparaten.

Het belangrijkste verschil tussen NTP en SNTP zit in hoe en wanneer uw clients zichzelf corrigeren om synchroon te blijven met UTC.

NTP gebruikt complexe algoritmen die clients in staat stellen soepele, real-time aanpassingen te doen die hen permanent gesynchroniseerd houden.

Hierbij worden voortdurend tijdstempels uitgewisseld tussen uw clients en uw server:

Dit non-stop aanpassingsproces wordt ook wel “time skewing” genoemd en het werkt heel effectief om clients en servers synchroon te houden.

Maar SNTP gebruikt een vereenvoudigde aanpassingsmethode, bekend als “time stepping”. Dit houdt in dat de server elke dag op hetzelfde tijdstip de tijd naar de client "roept". De client springt dan in zijn tijd vooruit of achteruit om deze aan te passen. De door de server verzonden tijd kan echter tot 100 ms afwijken, en SNTP-apparaten kunnen tussen elk interval nog verder afwijken.

Zie het zo: NTP is een soort werknemer wiens enige taak het is om op twee klokken te letten en voortdurend wijzigingen aan te brengen om ze synchroon te houden. SNTP is een werknemer die eenmaal per dag de tijd tussen twee klokken moet controleren en op dat moment één grote aanpassing doet.

De klok van de eerste werknemer zal nauwkeuriger zijn, maar er zijn meer middelen nodig om een speciaal persoon hiervoor in te zetten. De klok van de tweede werknemer kan in de loop van elke dag afwijken, maar het is een eenvoudigere manier van werken.

SNTP kan echter ook problemen veroorzaken als andere apparaten, zoals netwerkschakelaars, worden toegevoegd. Deze communiceren in SNTP, vaak zonder medeweten van de systeembeheerder. In deze situatie kunnen meerdere apparaten verschillende tijden naar clients 'roepen'. Clients springen dan gedurende de dag tussen verschillende tijdstippen, waardoor ze nog verder afwijken.

Deze tijdsverschillen kunnen kritieke problemen veroorzaken voor geautomatiseerde netwerktaken en bij het maken van back-ups van servers.

Er zijn nog een paar andere verschillen tussen NTP en SNTP:

Moet u NTP of SNTP kiezen?

Een zescijferige NTP/SNTP-wandklok van Galleon Systems | Verschil tussen NTP en SNTP
Een NTP/SNTP-wandklok kan overal in uw bedrijf de exacte tijd weergeven.

Het verschil tussen NTP en SNTP is klein maar significant. In de praktijk is NTP bijna altijd de beste optie.

SNTP werd in de jaren negentig uitgebracht om tegemoet te komen aan de beperkte rekenkracht in die tijd. Maar moderne computers zijn meer dan geschikt voor NTP, dus er zijn weinig redenen om het niet te gebruiken.

U kunt nog steeds kiezen voor SNTP voor apparaten aan de rand van uw netwerk, zoals telefoons, wandklokken, en andere apparaten die minder kritisch zijn. Dit kan de zaken eenvoudiger maken, en u kunt besluiten dat dit voldoen voor u is.

Als u bijvoorbeeld de klokken in een paar verschillende kantoren wilt synchroniseren zodat iedereen op tijd op de wekelijkse vergadering komt, dan is SNTP prima. U zult het niet merken als uw clients de tijd corrigeren, en niemand zal de klok die achterloopt de schuld kunnen geven.

Maar SNTP is niet geschikt voor toepassingen waarbij de exacte volgorde van gebeurtenissen belangrijk is. In de financiële dienstverlening, bijvoorbeeld, zouden twee transacties in de verkeerde volgorde kunnen verschijnen als de tijd van een client tussen twee transacties wordt terug- of vooruitgezet.

Alles hangt dus af van uw zakelijke behoeften. Maar NTP is meestal de beste optie - het is nauwkeuriger, veiliger en ligt ruim binnen de mogelijkheden van de gemiddelde computer.

Twijfelt u nog? Neem contact op met Galleon Systems voor gratis advies over de keuze van NTP of SNTP voor uw organisatie.

Hoe kunt u aan de slag gaan met gesynchroniseerde tijd?

Een NTP/SNTP-server van Galleon Systems voor nauwkeurige tijd in uw bedrijf | Verschil tussen NTP en SNTP
Een Galleon Systems tijdserver wordt geleverd met alles wat u nodig heeft om uw activiteiten te synchroniseren.

U kunt de voordelen van gesynchroniseerde tijd in elk bedrijf of organisatie benutten. Het hart van uw opstelling zal uw tijdserver zijn:

Elk van deze servers kan duizenden apparaten synchroniseren. U kunt ze zo instellen dat ze de atoomkloktijd krijgen van een radio- of GPS-bron - of allebei! Vraag gewoon naar de juiste antenne als u uw bestelling plaatst. U kunt ze op elk besturingssysteem laten draaien en ze zijn gemakkelijk te integreren naast uw bestaande hardware in een 19" rack.

Voor een complete oplossing koppelt u uw tijdserver aan eenvoudig af te lezen wandklokken voor kantoren, magazijnen, scholen, ziekenhuizen en meer.

Neem contact op met Galleon Systems voor meer informatie

Galleon Systems heeft meer dan 20 jaar ervaring met de productie van tijdservers, klokken en software voor klanten als Vodafone, Ford en HSBC.

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over de verschillen tussen NTP en SNTP.

Vul een contactformulier in of bel +31 76 808 0955 voor hulp bij het kiezen wat voor u het beste is.